Tu si: Tipy pre zdravie  »  Strava  »  Zdravé tuky – v akých produktoch ich nájdeme?

Zdravé tuky – v akých produktoch ich nájdeme?

Uverejnené v kategórii Strava       
Zdravé tuky – v akých produktoch ich nájdeme?

Nenasýtené tuky pomáhajú udržiavať príslušnú hladinu cholesterolu a súčasne posilňujú imunitu. V akých produktoch ich nájdeme?

Prečo je konzumácia tukov prospešná?

Náš organizmus potrebuje pre správne fungovanie pestrú stravu. Zdravá strava by teda mala obsahovať príslušné množstvo bielkoviny, sacharidov, vitamínov a tukov. Tuky umožňujú transport vitamínov D, A, E a K, zúčastňujú sa metabolických premien, sú jednou zo zložiek procesu tvorby potrebných enzýmov.

Pri každodennom zostavovaní stravy je treba však vyberať nenasýtené tuky a vzdať sa stužených nasýtených tukov, ktoré sa nachádzajú v masle, tučnom mäse, údeninách a mliečnych výrobkoch. 


V akých produktoch nájdeme nenasýtené tuky?

Najbohatším zdrojom nenasýtených tukov sú tučné morské ryby. Obsahujú zdravé omega-3 mastné kyseliny. Do stravy je dobré pridať lososa, tresku, makrely, sardinky, halibuta a sleďa. Ozajstným pokladom omega-3 kyselín sú aj morské plody. Omega-3 kyseliny, obsiahnuté v rybách a iných morských plodoch ovplyvňujú kardiovaskulárny systém, chránia pred aterosklerózou a chorobami srdca. 

Ďalším bohatým zdrojom nenasýtených tukov sú orechy a rastlinné oleje obsahujúce omega-6 mastné kyseliny. Na smaženie a pečenie by sme mali používať oleje, ktoré obsahujú predovšetkým mononenasýtené mastné kyseliny, tzn. panenský olivový a repkový olej. Najvhodnejšie použitie olejov obsahujúcich polynenasýtené mastné kyseliny je za studena. Do tej skupiny patria slnečnicový, kukuričný a sójový olej. Stravu možno doplniť takisto o olej z hroznových jadier, tekvice, sezamu alebo orechov. Tieto produkty obsahujú omega-6 mastné kyseliny, preto ich možno používať do šalátov, omáčok alebo na varenie. Nesmieme však zabúdať, že nie sú vhodné na smaženie. Bohatý na omega-3 kyseliny je zasa ľanový olej, ktorý sa konzumuje výhradne na za studena.