Tu si: Tipy pre zdravie  »  Strava  »  Stravovanie podľa krvnej skupiny

Stravovanie podľa krvnej skupiny

Uverejnené v kategórii Strava       
Stravovanie podľa krvnej skupiny

Z množstva receptov na štíhlu postavu a dobrú fyzickú kondíciu má v posledných rokoch veľký úspech diéta stanovená podľa krvnej skupiny, ktorú propagujú viacerí výživový špecialisti. Má zaistiť zdravie, dlhovekosť a vitalitu vďaka dodržania harmónie medzi vrodenými predispozíciami a životným štýlom.

V minulosti vedecky prijaté rozdelenie na 4 hlavné krvné skupiny sa stalo základom pre vypracovanie zvláštnej diéty pre každú skupinu – 0, A, B a AB. Tvorcovia tejto teórie totiž zastávajú názor, že v krvnej skupine má každý človek zakódovaný preňho najvhodnejší spôsob stravovania, ktorý je zárukou nielen jeho zdravia a dlhého života, ale aj štíhlej postavy bez zbytočného chudnutia. Pretože však ani úspešnosť ani legitímnosť tejto metódy nebola vedecky oficiálne potvrdená, je treba sa najskôr poradiť s lekárom alebo dietetikom, aby sa vynechanie niektorých potravín negatívne neprejavilo na našom zdraví.

Najstaršou a najpôvodnejšou krvnou skupinou je krvná skupina 0, nazývaná v prípade tejto diéty „loveckou“ skupinou. Základom stravy v tejto skupine sú živočíšne bielkoviny, tzn. všetky mäso, ryby a morské plody. Lovci netolerujú mlieko a mliečne výrobky ani múčne jedlá a vôbec nie výrobky z obilia. Osoby s krvnou skupinou A sú poľnohospodári, alebo pastieri, ktorých strava je založená takmer výhradne na produktoch rastlinného pôvodu. S mäsom sa vôbec nepočíta, vhodné sú iba niektoré druhy rýb. Skupina B sú kočovníci, ktorí po svojich prapredkoch zdedili schopnosť dobre tráviť väčšinu živočíšnych ako aj rastlinných produktov. Strava pre túto skupinu je teda najvyváženejšia. Skupina AB je najmladšou krvnou skupinou, je definovaná ako enigma, pretože vznikla skrížením genetických vlastností príslušných pre skupiny A a B, čo znamená, že sa nedá jednoznačne charakterizovať. Vie sa, že hoci je naprogramovaná pre jedenie mäsa, netrávi ho práve najlepšie, a preto by konzumácia masa mala byť obmedzená.