Tu si: Tipy pre zdravie  »  Strava  »  4 vysokokalorické produkty, ktoré sa oplatí jesť

4 vysokokalorické produkty, ktoré sa oplatí jesť

Uverejnené v kategórii Strava       
4 vysokokalorické produkty, ktoré sa oplatí jesť

Niektoré skupiny produktov, hoci sú veľmi kalorické, by sa mali do našej stravy zaradiť dokonca aj vtedy, keď chceme schudnúť. V skutočnosti obsahujú tuky, ktoré majú veľmi pozitívny vplyv na naše zdravie a vzhľad.

1. Tučné ryby

Už oddávna sa spoločnosti pripomína jedenie veľkého množstva rýb. Lebo „ryba vplýva na všetko“, ako sa kedysi hovorilo v jednej kampani. A čím tučnejšia, tým lepšie. Svoje dobré meno ryby získali nielen vďaka svojej chuti, ale predovšetkým vďaka vysokému obsahu prospešných omega-3 mastných kyselín. Tieto kyseliny prispievajú k prevencii kardiovaskulárnych chorôb, a tiež pomáhajú posilňovať imunitný systém a liečiť zápaly. Tučné ryby ako sú makrela, losos, úhor, sleď, pstruh a šproty, tiež majú veľa vitamínu A, D a E.


2. Olivový olej a repkový olej

Tieto dva produkty sú najzdravšími tukmi na vysmážanie jedál. Odporúča sa ich však jesť aj na studeno, napríklad ako súčasť šalátov a malého občerstvenia. Oplatí sa tiež spomenúť široké využitie týchto olejov v kozmetike. Olivový olej je plný vitamínu E, ktorému vďačíme sa peknú a zdravú pokožku. Preto ho tak často používame v domácich kúpeľoch. Rovnakým spôsobom môžeme používať aj repkový olej, hoci ten by nám nemal chýbať hlavne v kuchyni. Vyznačuje sa pomermi nasýtených a nenasýtených kyselín, ktoré sú mimoriadne prospešné pre zdravie.


3. Orechy

Vlašské, lieskové, arašidové, píniové, mandle, pistácie, makadamiové či kešu – všetky majú pozitívny vplyv na fungovanie kardiovaskulárneho systému a sú bohaté hlavne na vitamín E a vitamíny zo skupiny B. Orechy majú tiež vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, a okrem toho v nich nájdeme množstvo horčíka, fosforu, železa a zinku. Sú cenným zdrojom vlákniny, bielkovín a kyseliny listovej.


4. Avokádo

Aj pre začiatočníkov v oblasti ovocia je niečo. Táto exotická pochúťka je naozaj kalorická, ale tiež výnimočne zdravá. Rovnako ako už spomenuté produkty, obsahuje dobré mastné kyseliny, kyselinu listovú, a tiež veľké množstvo draslíka a luteínu – zlúčeniny, ktorú by vo svojej strave mali hľadať najmä ľudia so slabším zrakom.